Diskusprolaps

Diskus

Diskus er en unik bruskskive der ligger mellem ryghvirvlerne, den fungerer som støddæmper og stabilisator af rygsøjlen, samt giver den ryggen betydelig fleksibilitet. Den har sparsomlig blodforsyning, og er derfor er den dårlig til at reparere sig selv efter en skade.

Det yderste hårde lag i diskus kaldes annulus fibrosus, den består af bindevæv udformet som koncentriske lameller der ligger lagvis som årringe i et træ, og indeholder nervefibre. Den indre kerne heder nucleus pulposus, og er blød og elastisk.

Tunge løft med vrid kan forårsage skader på diskus. Ved en discusprolaps opstår revner i bindevævslaget (annulus fibrosus), og den geleagtige kerne kan presses ud i det yderste lag diskus, eller ud i spinalkanalen, og forårsage pinefulde ryg- og bensmerter.

Både i lænden og nakken opstår slitageforandringer hyppigest på de to nederst niveauer. Dette kan fører til prolapser og symptomgivende nerverodafklemninger, samt spinalstenose senere i livet.

Få den hjælp, du har brug for​

Uanset hvor du har ondt, hjælper vi med den behandling, du har brug for.

Discusprolaps

Ved diskusprolaps opstår der radiære revner gennem det yderste lag i diskus, og noget af den indre geleagtige kerne presses ud i spinal- eller nerverodskanalen. Prolapset forårsager i varierende grad en betændelsestilstand omkring nerveroden, når de betændelsestimulerende proteiner fra kerne kommer i kontakt med nerven.

Tryk fra prolapset og irritation af nerveroden, udløser udstrålende smerter og symptomer i arme eller ben svarende til nervens forløb og innervationsområde. Smerterne i innervationsområdet i huden, beskrives oftest som sviende og brændende.

En diskusprolaps forårsager oftes ryg- eller nakkesmerter i den tidlige fase, gradvis eller pludselig tilkommer arm- eller bensymptomerne, og senere i forløbet vil arm- eller bensmerterne dominere.

Trykket på nerveroden fra prolapset påvirker nervens funktion, dvs. der kan være varierende grad af kraftnedsættelse og nedsat følelsessans, samt sovende og prikkende fornemmelser i arme el. ben der kaldes parestesier.

Ved diskusprolaps er sygdomsforløbet, symptomer og fund ved undersøgelsen ofte klassiske. Patienterne er ofte betydelig smertepåvirket i den akutte fase, og ved undersøgelsen vil provokationstestene forværre de udstrålende smerter til den pågældende ekstremitet, og aflastning vil reducere smerten. Der kan ses muskelsvækkelse af varierende grad samt refleksudfald og føleforstyrrelser i huden svarende til den påvirkede nerverod.

Prolapsdiagnosen stilles oftest klinisk, men i tvivlstilfælde kan det være nødvendigt at lave en MR-skanning for at bekræfte diagnosen.

Pakkeforløb for diskusprolaps og nerverodstryk

Hvis det efter undersøgelsen ved vores kiropraktor vurderes, at der er tale diskusprolaps og nerverodspåvirkning i lænden eller nakken, så kan du være berettiget til pakkeforløbet.

Hvis du har behov for yderligere information, er du altid velkommen til at kontakte os.

Tlf.: 7010 0012
Mail: kontakt@behandlertorvet.dk