Discus­prolaps og nerverods­påvirkning i nakken

Hvad er der galt?

Nerverne, der går ud i armen, kan blive irriterede i nakken. Det hedder nerverodspåvirkning, og kan  skyldes en diskusprolaps eller forandringer omkring nakkens led, der kan give forsnævring.

Begge dele er naturligt forekommende og kan irritere nerverne, uden at der er en bestemt udløsende årsag til det.

Hvad inkluderer pakkeforløbet?

Hvis det efter diagnostisk undersøgelse vurderes, at der er tale om nerverodspåvirkning i nakken med debut inden for 3 måneder, så kan du være berettiget til pakkeforløbet.

Forløbet omfatter en forundersøgelsen med henblik på at stille diagnose og behandlingsplanlægning, 3 milepælsundersøgelser efter 2, 4 og 8 uger, samt de nødvendige behandlinger i hele perioden.

Pakkeforløbet strækker sig maksimalt 6 måneder fra opstart, hvor der i hele perioden et øget tilskud fra det offentlige til dine behandlingsudgifter.

Hent folder

Undersøgelsen hos kiropraktoren starter med en samtale omkring dine symptomer og de forventninger du har til behandlingsforløbet.

Hvad er behandlingen?

En diskusprolaps heler naturligt. Du kan sammenligne det med måden, hvorpå et sår heler. Derfor vil der gå noget tid, inden smerterne forsvinder.

Første del af behandlingen er rådgivning om, hvad du kan gøre for, at smerterne ikke skal være for voldsomme. Det kan være stillinger eller bevægelser, der hjælper, eller det kan være smertestillende medicin.

Kiropraktoren vurderer, om øvelser eller manuel behandling af led og muskler i din nakke vil kunne hjælpe. Behandlingen kan gøre smerterne mindre og hjælpe dig til at kunne bevæge dig bedre, mens vævet heler.

Når den værste påvirkning af nerven er ovre, har du måske brug for hjælp til at genoptræne din nakke. 

Hvad kan du selv gøre?

Det er vigtigt, at du er så aktiv som muligt. Hvis du har behov for at ligge ned, så  gør det i korte perioder. Bevæg dig tit, så du holder kroppen i gang.

Bevægelser må godt gøre ondt i nakken, men bevægelser, som gør smerterne værre eller giver sovende fornemmelser i armen, skal du prøve at undgå.

Det er ikke farligt at lave bevægelser, som giver smerter i armen, men det kan betyde, at helingen vil tage længere tid – ligesom hvis man bliver ved med at kradse i et sår. 

Gå på arbejde, så snart du kan, hvis det ikke gør smerterne i armen værre. Lav eventuelt en aftale om kun at være på arbejde nogle få timer i starten.