Spinalstenose

Rygslitage

Ryghvirvlene er indbyrdes forbundet med ægte og uægte ledforbindelser. Facetleddene er rygsøjlens ægte led og tillader stor bevægelse, diskus er en uægte ledforbindelse og tillader kun små bevægelsesudslag.

Slitage i ryg og nakke kaldes spondylose, den starter som diskusdegeneration, der  egentlig ikke er en sygdom, men en naturlig del af vores naturlige aldringsproces.  

Ved diskusdegeneration vil højden mellem ryghvirvlene reduceres, dette påvirker indirekte funktion og belastning af facetleddende, og gradvis opstår der slitage og forkalkninger omkring facetleddene der resulterer i at leddene forstørres.

Få den hjælp, du har brug for​

Uanset hvor du har ondt, hjælper vi med den behandling, du har brug for.

Reces- og spinalstenose

Reces- og spinalstenose er to sider af samme sag og kan ramme alle aldersgrupper, dog rammes ældre oftest. Ved en recesstenose er der en forsnævring af nerverods kanalen, og ved spinalstenose sidder forsnævringen i selve  rygmarvskanalen.  

Begge tilstande forårsager afklemning af nervevæv, og dermed udstrålende smerter til arme eller ben.

Ved recesstenose er leddene i ryggen forstørret og pladsen til nerveroden reduceret i nerverodskanalen, dette medfører afklemning af nerveroden mellem facetled og hvirvellegemet. Symptomerne ved recesstenose er oftest ensidige i arm eller ben, men dobbelt-sidige afklemning kan forekomme ved slitage i begge sider.

Ved spinalstenose, er facetleddene oftes forstørret i begge sider og ledbåndene i rygmarvskanalen er også fortykket, samt der ses ofte udposning af diskus, dette medfører at både nerverne og rygmarven kan afklemmes i spinalkanalen. 

Ved lumbal spinalstenose er der en indsnævring af rygmarvskanalen i lænderyggen, og der kan forekomme smerter og førlighedsforstyrrelser i ryg og begge ben. Muskelsvaghed i benene kan forekomme, og sjældent forekommer tarm og blæresymptomer.

Bensymptomerne skyldes afklemning af nerverødder til benene. Afklemningen sker når pladsforholdene omkring nerverne bliver for snævre, dette sker når lænden rettes ud, f.eks. når du står eller går. Symptomerne forsvinder når afklemningen ophører og pladsforholdene øger igen, dette sker når ryggen krummes. Ved spinalstenose opleves der symptomer når du står og går, sjældent når du sidder, fx er du symptomfri når du cykler.

Pakkeforløb for spinalstenose

Hvis det efter undersøgelsen ved vores kiropraktor vurderes, at der er tale om lumbal spinalstenose i lænderyggen, så kan du være berettiget til pakkeforløbet.

Hvis du har behov for yderligere information, er du altid velkommen til at kontakte os.

Tlf.: 7010 0012
Mail: kontakt@behandlertorvet.dk