Kiropraktor

Hvad er kiropraktik?

En kiropraktor rådgiver, diagnosticere og behandler mennesker med smerter og funktionsforstyrrelser i kroppens muskler, led og nervesystem.

Der ydes tilskud til behandlingen fra den offenlige sygesikring, og du kan henvende dig direkte til vores kiropraktorer uden henvisning fra din egen læge.

Kiropraktorer har gennemgået en 5-årig universitetsuddannelse efterfulgt af et års turnus, og som autoriseret sundhedspersonel kan kiropraktoren selvstændigt undersøge, diagnosticere og behandle lidelser i bevægeapparatet.

Undersøgelse

Undersøgelsen hos kiropraktoren starter med en samtale omkring dine symptomer og de forventninger du har til behandlingsforløbet.

Kiropraktoren vurderer din holdning, og bruger hænderne for at lokalisere smertekilder i muskulatur, sener og led. Funktionelle test og almindelige ortopædiske test, samt neurologiske undersøgelser indgår som en del af den kiropraktiske undersøgelse.

Med bagrund i de gener du henvender dig med, og den kiropraktiske undersøgelse, planlægges dit behandlingsforløb hos os.

Hvis der er behov for yderligere undersøgelser kan kiropraktoren henvise til MR- og CT-skanning, og henvise dig til udredning ved Rygcenteret eller ortopædisk sygehusafdeling.

Kiropraktoren samarbejder også med din læge når der er behov for andre undersøgelser som ikke kan foretages på klinikken eller henvises til, samt når der er behov for at din læge informeres omkring behandlingsforløbet.

Behandling

I følge den grundlæggende kiropraktiske filosofi genoprettes og normaliseres funktioner i muskel, led og nervesystemet ved manipulation af kroppens led.

Manipulation retter specifikt og nænsomt på funktionen i et led. Ved hjælp af små hurtige tryk, genoprettes den bedst mulige funktion i led og nervesystem.

Moderne kiropraktorbehandling er dog mere kompleks, og omfatter også andre manuelle mobiliserings- og bløddelsteknikker, samt øvelser og genoptræning. Nutidens kiropraktorer behandler også muskler, sener og ledbånd.

Spændt muskulatur kan behandles med tryk og akupunktur. Sener og bindevæv behandles med stræk- og fasciebehandling, bl.a. for at øge fleksibiliteten omkring led.

Du vejledes også i øvelser af din kiropraktor, og nogle gange anvendes øvelser alene som behandlingsstrategi, men som regel indgår de som en del af en behandlingsplan.

En vigtig del af kiropraktorens behandling er information og rådgivning. For at du som patient bedst muligt skal kunne mestre og forebygge din skade er det vigtigt at du har viden omkring din skade.

Fysioterapeut

Fysioterapeuten undersøger og behandler smerter i bevægeapparatet gennem træning og vejledning.